• Over

De bedenker van het concept van het Noord-Nederland pad is Jetze Haarsma. Zijn hobby’s zijn o.a. wandelen en fietsen met daarnaast  het organiseren van diverse fiets- en wandelevenementen waaronder de fietstochten van Fiets Vrienden Lauwersland in Burum.  Zijn passie voor wandelen en fietsen en zijn enthousiasme voor de meest unieke plekken van Friesland en Groningen zullen de deelnemers terugzien in de routes. Het kan dan ook niet anders dat één van de routes  langs zijn huis in Burum leidt. Zijn drijfveer? Gemak dient de mens, oftewel: de routes moeten voor iedereen toegankelijk zijn.

Hij loopt al een hele tijd rond met het idee om een lange afstand wandel- fietspad te maken van Stavoren in de provincie Friesland naar het nieuwe station Eemshaven in de provincie Groningen. Vele van dit soort lange paden gaan door grote natuur-, bos- en heidegebieden. Van dit alles is er in deze route niet veel te vinden, deze routes gaan door de vele mooie kleine dorpjes, oude paden door de landerijen , fiets- en wandelpaden slingerend langs de vele vaartjes die het gebied rijk is. Op de steden na genieten de deelnemers van  de rust, de ruimte van de vele vergezichten waar deze provincies bekend om zijn.

Met deze 26 zorgvuldig uitgezette routes met een totale afstand van circa 430 km variërend van 4 tot 30 km per route probeer hij de deelnemers door de mooiste plekken van Friesland en Groningen te leiden. Uniek daarbij is dat de trein centraal staat: elke route begint en eindigt op een treinstation. Voor iedereen toegankelijk, elke dag van het jaar. Maar dat niet alleen: creativiteit heeft bij het uitzetten een belangrijke rol gespeeld. Geen standaardroutes, maar net even anders. Deelnemers worden verrast door unieke natuurgebieden, bezienswaardigheden en culturele trekpleisters waar men het bestaan niet van weet.

Bij vele van de lange afstand wandel- fietspaden moet men vaak vooraf een studie maken van  hoe kom ik na de route weer terug bij het beginpunt, de ene doet dit met een extra fiets, andere met een extra auto, taxi of belbus. Kortom heel veel organisatie vooraf en verloren tijd tijdens de route. Met het Noord-Nederland pad is dit probleem niet aan de orde, alle routes starten en finishen bij een van de 27 Arriva treinstations op de route tussen Stavoren en de Eemshaven. Op deze manier heeft de deelnemer meer tijd om te genieten van de route en het bezoeken van de diverse bezienswaardigheden.